Ako Fungujú solárne panely?

Fungujú Fotovoltaický solárny panely v noci?

Solárne panely nevyrábajú energiu v noci. Dôvod je jednoduchý: Solárne panely fungujú na základe vedeckého princípu nazývaného fotovoltaický efekt, pri ktorom sa solárne články aktivujú slnečným žiarením a generujú elektrický prúd. Bez svetla nie je možné spustiť fotovoltaický efekt a generovať elektrickú energiu.

Fungujú Fotovoltaický solárny panely v zime?

Väčšina ľudí si solárnu energiu spája hlavne s letnými mesiacmi, vysokými teplotami a silným slnečným žiarením. Nie každý ale vie, že solárne panely fungujú aj v zime. Využívajú totiž svetelnú zložku slnečného žiarenia, a tak pre nich nie je problém vyrábať elektrinu, aj keď je svetlo rozptýlené kvôli mrakom alebo keď je chladnejšie počasie.

Ako je to s údržbou Fotovoltaický panelov?

Keďže tu nie sú žiadne pohyblivé časti, solárne panely vyžadujú veľmi malú údržbu. Keď pokryjete náklady na inštaláciu solárnych panelov, nie je veľa nákladov spojených s ich údržbou.

Napriek tomu by ste ich mali niekoľkokrát za rok skontrolovať, či sa na nich nenahromadila nečistota alebo iné veci. Je dôležité, aby boli panely čisté a nič im nebránilo v tom, aby účinne absorbovali slnko.

Pred vlastným čistením panelov by ste sa mali poradiť so svojím inštalatérom o záručných podmienkach. Niektorí výrobcovia solárnych panelov môžu ukončiť záruku, ak sa vykoná samočistenie.

Na všeobecné čistenie stačí použiť bežnú záhradnú hadicu na umývanie čelnej plochy panelov. Mali by ste to urobiť ráno alebo večer. Zabráňte tiež postriekaniu studenou vodou, kým sú horúce, pretože by ste ich mohli poškodiť.

Navyše, ak panely potrebujú ďalšie čistenie, ktoré hadica nedokáže zabezpečiť, môžete ich vydrhnúť špongiou s mydlovou vodou. Využiť môžete aj služby upratovacej firmy. Toto je vhodné, ak sú panely príliš vysoké alebo potrebujú dôkladnejšie čistenie.

Ktorý smer je najlepší pre Fotovoltaický solárny panely?

Prvá vec, ktorú je potrebné zvážiť pri inštalácii solárneho panelu a pravdepodobne aspekt, ktorý najviac ovplyvní jeho výkon, je smer, ktorým sú panely otočené. Veľká časť najlepších rád tu vychádza z jednoduchej logiky, pokiaľ ide o pohyby slnka, pretože bez ohľadu na to, kde žijete, slnko vždy vychádza na východe a zapadá na západe.

Na Slovensku sme na severnej pologuli. To znamená, že slnko je nad rovníkom, a preto budú vaše solárne panely najefektívnejšie, ak budú orientované na juh. Panely orientované na juh budú celý deň obrátené k slnku. To im dáva maximálny možný čas na zhromaždenie slnečného svetla a jeho premenu na energiu.

Samozrejme, veľa nehnuteľností nemá vhodnú strechu orientovanú na juh – to však nie je nevyhnutne dôvod, prečo sa vzdať solárnych panelov. Ak nemôžete mať panely orientované na juh, ďalšou najlepšou možnosťou je orientácia na západ. Najmenej efektívne a na Slovensku nepraktické sú panely orientované na sever.

Musia byť pripevnené k streche?

Väčšina vlastníkov solárnych panelov sa rozhodne pripevniť panely na strechu. To viedlo k určitému predpokladu, že musia byť umiestnené na streche. Ale nemusí to tak byť. Solárne panely namontované na streche majú množstvo výhod, ako napríklad to, že sú mimo tieňa stromov a zároveň sú chránené pred silným vetrom.

Cenné však môžu byť aj voľne stojace solárne panely, pretože ich možno umiestniť smerom na juh a pod ľubovoľným uhlom. Alternatívne možno použiť integrované riešenia, ako sú fasádne solárne panely a solárne panely s plochou strechou, ktoré nahradia bežné stavebné materiály.

Neváhajte a kontaktujte nás v prípade akýchkoľvek otázok alebo nám napíšte na info@solargo.sk